diumenge, 6 de febrer del 2011

La Guerra dels Cent Anys

La Guerra dels cents Anys va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar França i Anglaterra durant més de cent anys (en concret 116 anys), però no van estar tots els dies d'aquestos 116 anys lluitants, sinò que va estar detinguda per llargs períodes (en concret dos)
Va començar al 1337 i va acabar al 1453.

Les causes de la guerra són moltes i varidades pel que per comprendre-les una mica més, hem de fer una mica s'història sobre els llinatjes i dinasties.
Després de la mort del Rei de França Luis X i al no deixar un hereu directe (és a dir, fills) ho suceeixen els seus germans, primer Felip V i després Carles IV. Quan mor aquest últim, queden dos candidats per accedir al tron.

D'una banda Felip de Valois, nebot de Felip el Bell, per línia paterna i Eduardo III, Rei d'Anglaterra i al seu torn també nét de Felip el Bell per línia materna. En aquest moment es va argumentar la famosa llei sálica per la qual les dones no transmetien dret al tron, per la qual cosa Felip de Valois és coronat com a nou Rei en 1328 amb el títol de Felip VI.

Aquí apareix la primera causa del començament de la guerra que és, com heu d'imaginar, el descontentament d'escontentament d'Eduaro III d'Anglaterra doncs creia tenir el dret d'assumir el tron i així unificar ambdues corones en únicament un monarca.

Però a això lo hem d'agregar tres factors més que van ser realment decisius perquè esclatés la guerra entre ambdós països, els quals procedirem a enumerar:
  1. La disputa per Flandes ja que si bé pretanyia a França, estava íntimament lligada a Anglaterra per llaços econòmics ja que necessitava de les seves llanes per a la seva indústria tèxtil.
  2. Les intencions de Fleip VI (nou Rei de França) a apoderar-se de la Guiena.
  3. L'ajuda que França li estava prestant a Escòsia en la seva lluita contra Anglaterra, alguna cosa que causva molt malestar a Anglaterra.

D'aquesta conjunció de factors es desenvoluparà la famosa Guerra dels Cents Anys entre ambdues potències en un conflicte amb moltes característiques.

Finalment van guanyar els francesos al 1453 quan estava com a rei Carles VII, a la batalla de Castillon.

6 comentaris: